Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

ОДПІ ВМРРЗГ, користувач 1ua
ВМРРЗГ ОДПІ
Тема: Податкова інформує

НІХТО НЕ ЗАБУТИЙ

Чорною хмарою над народом України нависла жахлива війна 1941-1945 років. Не було жодної родини, яку б не зачепило її смертельне крило.

Всім їм випала далеко не легка доля. Не завжди було в що одягтися та взутися, а окраєць чорного хліба вважався за найдорогоцінніший скарб. У мирний час все своє здоров’я, сили, вміння та навики  вони віддавали на благо служби та держави.

Тепер для ветеранів найціннішим скарбом є здоров’я, мирне небо над головою та впевненість у завтрашньому дні для дітей, онуків, правнуків.

Тож нехай ніколи не затьмарюється небо від жахів та розвалин війни, а заслужені ветерани радіють кожному прожитому дню.

Миргородські податківці на чолі з Наталією Молочко, в.о.начальника Миргородської ОДПІ,  прийняли участь в Урочистостях присвячених  Дню перемоги, які відбувалися на площі біля «Вічного вогня» та привітали заслуженого журналіста України Леонарда Гнатовича Миколаєнко з Днем перемоги.

«Великий подвиг захисників і визволителів нашої держави назавжди збережеться в пам'яті українського народу. Кожен з нас береже в душі щиру гордість за батьків і дідів, які захищали країну, глибоку вдячність тим, хто вистояв і переміг у війні, хто віддав своє життя в ім'я миру і спокою, не доживши до сьогоднішніх днів. Ми схиляємось перед Вами, доблесними ветеранами, перед Вашими незгасаючими подвигами.   Від усього серця бажаю Вам миру, добра і щастя! Із святом Вас, ветерани»,- зазначила в своєму привітанні Наталія Володимирівна.

15 травня 2013

ОДПІ ВМРРЗГ, користувач 1ua
ВМРРЗГ ОДПІ
Тема: Податкова інформує

ПЛАНУЄТЕ ВІДПУСТКУ - ОЗНАЙОМТЕСЯ З ПРАВИЛАМИ ПЕРЕТИНУ МИТНОГО КОРДОНУ УКРАЇНИ

Міністерство доходів і зборів України інформує, що громадяни, які перетинають кордон України можуть попередньо ознайомитися з правилами його перетину.  

Так, в митних пунктах пропуску на кордоні, при аеропортах міжнародного сполучення така інформація розміщена для загального ознайомлення у вигляді стислих довідок у спеціально відведених місцях (на тематичних стендах). Ці довідки роз’яснюють основні положення митного законодавства, у тому числі щодо пільг, які надаються при переміщенні товарів через митний кордон України.

Довідки друкуються українською мовою, офіційними мовами відповідних суміжних країн, а також іншими іноземними мовами, які є мовами міжнародного спілкування.

Відповідні правила регулюються статтею 20 Митного кодексу України від 13.03.2012р. № 4495-VI.

15 травня 2013

ОДПІ ВМРРЗГ, користувач 1ua
ВМРРЗГ ОДПІ
Тема: Податкова інформує

ПОДАТКОВІ РЕФОРМИ ТА ЗАГАЛЬНОДЕРЖАВНІ ПЕРЕТВОРЕННЯ – В ЄДИНОМУ КУРСІ ДО ПЕРСПЕКТИВНИХ ЗМІН

Зміни в податковому законодавстві, а також в обслуговуванні платників податків, запровадження яких ініціює новостворене Міністерство доходів і зборів України, мають відповідати тим вимогам, які сьогодні стоять перед економікою країни та податковою системою зокрема. Міністр доходів і зборів України Олександр Клименко відзначив, що покращення інвестиційного клімату України та, відповідно й тих показників за якими оцінюється країна – це завдання Президента нашої держави Віктора Януковича, тож в рамках його виконання обов’язково вдосконалюватимуться вітчизняні податкова та митна системи. Завдяки зміні пріоритетів в роботі органів ДПС з фіскальних на сервісні зростають і надходження до бюджетів. Так, за підсумками січня-лютого поточного року до державного бюджету податковою службою Полтавської області мобілізовано понад 3 млрд.грн. платежів, що на 12,1% або на 324 млн.грн. перевищує минулорічні обсяги. Приріст збору забезпечено по таких провідних платежах, як: податок на прибуток – майже на 6%, акцизний податок з вироблених в Україні товарів – в 2,2 рази, платежі за користування надрами – у 7,2 рази. До місцевих бюджетів Полтавщини за січень-лютий цього року надійшло близько 541 млн.грн. платежів, що на 5,4% або на 27,6 млн.грн. перевищує суми надходжень за відповідний період минулого року. Обсяги нарощено по всіх провідних платежах, зокрема по податку на доходи фізичних осіб – на 8,4%, по платі за землю – на 18,3%. Планові бюджетні призначення по платежах до місцевих бюджетів, затверджені місцевими органами влади та які контролюються податковою службою області виконано в повному обсязі на 105,3%. „Крім збільшення надходжень до скарбниці, кардинально змінився і підхід в обслуговуванні клієнтів служби – платників податків”, - переконаний голова Державної податкової служби у Полтавській області Володимир Задорожний. „Зокрема вже неодноразово йшлося про Центри обслуговування платників податків, а їх в області 27, створені при всіх органах податкової служби регіону.

За допомогою фахівців, які працюють в цих Центрах, щомісяця платники податків отримують близько 12 тисяч усних консультацій, в середньому – близько 450 консультацій в одному центрі. А у великих Центрах обслуговування, таких як у Полтаві та Кременчуці, де особливо активно проводиться консультаційна робота, ця цифра сягає майже тисячі консультацій”, - підкреслив керівник обласної податкової служби.

Реформи у податковій службі невід’ємна частина загальнодержавних перетворень у суспільстві, запропонованих у 2010 році Президентом України у Програмі економічних реформ на 2010-2014 роки „Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”.

Відділ  взаємодії з засобами масової інформації 
та громадськістю ДПС у Полтавській області   

24 квітня 2013

ОДПІ ВМРРЗГ, користувач 1ua
ВМРРЗГ ОДПІ
Тема: Податкова інформує

30 КВІТНЯ ОСТАННІЙ ДЕНЬ СПЛАТИ ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ  

   Відповідно до Податкового кодексу України, платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену ним у поданій податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, для подання податкової декларації.

  Тобто, 30 квітня 2013 року останній день сплати податкових зобов’язань нарахованих платниками по податкових деклараціях за березень 2013 року.

  У разі якщо платник податків не сплачує суми самостійно визначеного грошового зобов’язання протягом встановлених строків, такий платник податків несе відповідальність у вигляді штрафу.

  

Є проблеми із виплатою заробітної плати на Миргородщині - зателефонуйте  та повідомте податковий орган

    Заробітна плата – це невід’ємне право кожного громадянина України, визначене Конституцією. На жаль на сьогодні, такі негативні явища, як використання роботи незареєстрованих найманих працівників, виплата заробітної плати в „конвертах  ” або в розмірі, нижче за законодавчо встановлений мінімум, не втрачають своєї актуальності.

   Наразі, податківці створюють всі необхідні умови, щоб громадяни, у яких є проблеми з виплатою заробітної плати, могли про це вільно повідомити податкову службу, звернувшись письмово або за телефоном «гарячої лінії»  5-26-65.

   За інформацією відділу адміністрування податків з фізичних осіб протягом минулого року в ході проведення індивідуальних роз’яснювальних заходів з платниками, які допускали виплату заробітної плати найманим працівникам менше законодавчо встановленого розміру, підвищили рівень заробітної сплати 70  юридичних осіб та 115 приватних підприємців. До бюджету додатково надійшло 63,2 тис. грн. податку з доходів фізичних осіб.

  Є результат, а значить є порозуміння з бізнесом щодо дотримання трудового законодавства.

 

Від платників податків до бюджету міста надійшло майже 14,6 млн. грн

   Про це повідомив під час зустрічі із представниками ЗМІ Олександр Зайченко, начальник Миргородської ОДПІ.

   За словами керівника інспекції надходження до бюджету міста  порівняно з відповідним періодом минулого року зросли на 1,7 млн.грн.

  У поточному році майже 9,4 мільйонів податку на доходи  сплатили фізичні особи із доходів у вигляді зарплати та  доходів від підприємницької діяльності. Плати за землю надійшло 2,3млн.грн. Також значне місце у наповненні бюджету займає єдиний податок, який сплачують суб’єкти малого підприємництва.

   Нові правила адміністрування єдиного податку стали стимулом для зростання кількості спрощенців та надходжень від них. Так, платники єдиного податку у січні – березні поточного року сплатили понад 1,8 млн.грн. В порівнянні з відповідним періодом минулого року сплата цього податку зросла майже в 2 рази.

 

Податковий розрахунок  за формою  1- ДФ  подається до 13 травня

   Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого на користь платників податку, та сум утриманого з них податку за формою 1ДФ  подають юридичні особи - їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи  та приватні підприємці, які нараховують, виплачують доходи  (у грошовій або негрошовій формі) фізичній особі та самозайнятій особі. Форма цього розрахунку та Порядок її заповнення  затверджено наказом ДПА України від 24.12.2010р. №1020.

    Податковий розрахунок подається окремо за кожний квартал протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу.

   З врахуванням святкових днів, граничним терміном подання розрахунку за 1 квартал поточного року є 13 травня 2013року. Довідки  за  телефонами: 5-21-60, 5-44-55.

       

Майже 400 мешканців Миргородщини подали декларації про майновий стан і доходи

     Миргородська об’єднана державна податкова інспекція в котре нагадує про своєчасність подання декларації громадянами. 

    Нагадуємо, що останній день подання обов’язкової декларації припадає на

30 квітня.

    Так, уже майже 400 мешканців Миргородщини подали декларації та самостійно визначили податок на доходи фізичних осіб,  який підлягає сплаті до бюджету, на суму  понад 1 млн. грн.

 

 

МАЙЖЕ КОЖЕН КАСОВИЙ АПАРАТ НА МИРГОРОДЩИНІ ПОТРІБНО МОДЕРНІЗУВАТИ АБО ЗАМІНИТИ

    Нещодавно в приміщенні Миргородської ОДПІ відбулося засідання «круглого столу» з питання щодо впровадження на Миргородщині електронної стрічки контрольно - касових апаратів, в якому взяли участь приватні підприємці, представники громадських організацій.

    Відкриваючи засідання «круглого столу» Наталія Молочко, перший заступник начальника інспекції, повідомила присутніх про унікальні можливості користування низкою електронних сервісів, які запроваджені саме для платників податків, таких як: „Пульс податкової”, „Єдина база податкових знань”, „Інформаційне повідомлення про заборгованість з податків, зборів”,  „Довідка про відсутність заборгованості з податків і зборів”, „Дізнайся більше про свого бізнес – партнера”. Крім того, вона наголосила на можливість подання в цьому році декларацій про майновий стан і доходи через мережу Інтернет, не відвідуючи податкову.

   Сергій Поліщук, заступник начальника інспекції, розповів про впровадження в Україні електронної стрічки контрольно-касових апаратів. Відзначив, що це - позитивна тенденція, яка дає можливість бізнесу спростити поточний документообіг. Норми законодавства змінюють порядок подачі звітності. Замість подачі звітності на паперових носіях 1 раз на місяць, передбачається подача звітності на базі технології, розробленої НБУ по провідних або бездротових каналах зв'язку. Для суб'єктів господарювання існує два способи виконання вимог законодавства - придбання РРО нового покоління, що створюють контрольну стрічку в електронній формі, або доробка існуючих РРО й приєднання до них відповідних модемів для передачі звітної інформації.

   З 1 липня нинішнього року, якщо користувачі РРО не виконають вимоги законодавства, їх чекають штрафні санкції в розмірі 170 грн за кожний Z-Звіт. Тож у платників є ще 2,5 місяці на виконання вимог законодавства.

   На сьогодні в регіоні замінено або модернізовано відповідно до нових вимог лише 7 РРО. Усього ж їх  перебуває на обліку 256 одиниць. Тобто, майже кожен касовий апарат підлягає або заміні чи модернізації.

   Учасників «круглого столу» також ознайомили із деклараційною кампанією що триває в Україні, з перевагами подання звітності в електронному вигляді, порядком отримання електронних ключів та порядком оподаткування житлової нерухомості.

   Дискусія виявилась цікавою та насиченою. Малий бізнес турбували питання придбання касової техніки, її вартість, гарантійне обслуговування, порядок подачі звітності на сьогодні.

  На сам кінець Сергій Поліщук звернувся до учасників засідання та закликав не допускати продажу спиртних напитків неповнолітнім дітям, слідкувати за походженням товару, - «наш  обов’язок захищати дітей, а не заробляти на них».

 

надходження до місцевих бюджетів Миргородщини зросли на 2,1 мільйона  гривень

   Протягом січня-березня 2013 року до місцевих бюджетів району надійшло 10,0 млн. грн. платежів, що контролюються податковим органом. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 26,0 відсотків.

   Як і раніше, головними складовими податкових надходжень до місцевого бюджету є податок на доходи фізичних осіб, плата за землю та єдиний податок.

 

Не відкладайте подачу Обов’язкової декларації на останній день

   Доходи у вигляді спадщини, подарунку на суму понад 5,0 млн. грн. задекларували 70 мешканців  Миргородщини та самостійно визначили податок на доходи фізичних осіб,  який підлягає сплаті до бюджету, на суму 268,6 тис. грн.

  Доходи від реалізації сільгосппродукції, отриманої від обробітку земельних ділянок (паїв) задекларували 294 громадянина, сума доходу склала 754,9 тис. грн.

   Нагадуємо громадянам про обов’язок задекларувати свої доходи,  які отримані протягом 2012 року. Декларація про майновий стан та доходи подається до 1 травня 2013 року. На всі неясності щодо декларування доходів податківцями надаються роз’яснення в Центрі обслуговування платників податків.

Увага, «гаряча лінія»  з питань податкового законодавства!

24 квітня 2013

ОДПІ ВМРРЗГ, користувач 1ua
ВМРРЗГ ОДПІ
Тема: Податкова інформує

БЕЗКОШТОВНИЙ СЕМІНАР  ДЛЯ НОВОСТВОРЕНИХ ПЛАТНИКІВ - ПРИВАТНИХ ПІДПРИЄМЦІВ

24 квітня  2013 року о 14-00  в актовому залі Миргородської об’єднаної державної податкової інспекції  буде проведено для новостворених  приватних підприємців семінар – практикум (тренінг). 

Тема семінару:

-Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження підприємницької діяльності відповідно до -Податкового кодексу України.

-Запровадження електронної касової контрольної стрічки.
-Деклараційна кампанія -2013.
-Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.
-Переваги подання звітності в електронному вигляді та можливість безкоштовного отримання електронного цифрового підпису.
-Щодо
упередження фактів виплати заробітної плати «в конвертах».
-Порядок звернення громадян до податкових органів. Доступ до публічної інформації.
-Відповідальність за порушення СГД податкового законодавства.
-Антикорупційний проект
«Пульс податкової» та інше.

Свої запитання  повідомте за телефоном:  5-26-65.

24 квітня 2013

ОДПІ ВМРРЗГ, користувач 1ua
ВМРРЗГ ОДПІ
Тема: Податкова інформує

БЕЗКОШТОВНИЙ СЕМІНАР  ДЛЯ НОВОСТВОРЕНИХ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКУ ПРИВАТНИХ ПІДПРИЄМЦІВ

17 квітня 2013 року о 14-00 в актовому залі Миргородської об’єднаної державної податкової інспекції  буде проведено для новостворених  приватних підприємців семінар – практикум (тренінг). 

Тема семінару:

-Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження підприємницької діяльності відповідно до Податкового кодексу України.
-Узагальнюючі податкові роз’яснення.
-Деклараційна кампанія -2013.
-Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.
-Переваги подання звітності в електронному вигляді та можливість безкоштовного отримання електронного цифрового підпису.
-Щодо упередження фактів виплати заробітної плати «в конвертах».
-Порядок звернення громадян до податкових органів. Доступ до публічної інформації.
-Відповідальність за порушення СГД податкового законодавства.
-Антикорупційний проект «Пульс податкової» та інше.

Свої запитання повідомте за телефоном:  5-26-65.

24 квітня 2013

ОДПІ ВМРРЗГ, користувач 1ua
ВМРРЗГ ОДПІ
Тема: Податкова інформує

УВАГА, «ГАРЯЧА ЛІНІЯ»  З ПИТАНЬ ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА!
1
8 квітня 2013 року з 10.00 до 11.00 буде проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з Білоумцевою Валентиною Миколаївною, завідувачем сектору взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю Миргородської об’єднаної державної податкової інспекції   на тему:

Порядок декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2012 року. Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Доступ до публічної інформації та розгляд звернень громадян.  Нові сервіси для платника податків.    

Дзвінки прийматимуться за телефоном: 5-26-65.

24 квітня 2013

ОДПІ ВМРРЗГ, користувач 1ua
ВМРРЗГ ОДПІ
Тема: Податкова інформує

11 квітня 2013 року з 10.00 до 11.00 буде проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з Білоумцевою Валентиною Миколаївною, завідувачем сектору взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю Миргородської об’єднаної державної податкової інспекції   на тему:

Порядок декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2012 року. Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Доступ до публічної інформації та розгляд звернень громадян.  Нові сервіси для платника податків. Запровадження електронної касової контрольної стрічки.   

Дзвінки прийматимуться за телефоном: 5-26-65.

Якщо Вам роботодавець відмовляє в офіційному працевлаштуванні чи виплаті  заробітної плати,  повідомте податкову службу за цим же телефоном.

24 квітня 2013

ОДПІ ВМРРЗГ, користувач 1ua
ВМРРЗГ ОДПІ
Тема: Податкова інформує

Функції та повноваження Міндоходів набули законної сили

Міністерство доходів і зборів України розпочало здійснення усіх покладених на відомство функцій та повноважень. Відповідне розпорядження Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013 року №166-р „Питання Міністерства доходів і зборів” опубліковано 3 квітня 2013 року в газеті „Урядовий кур’єр”.

Жодних додаткових повноважень, крім тих, що були у податкової та  митної служб, міністерство не отримало. У процесі об’єднання служб головний акцент робиться на підвищення рівня сервісу з орієнтиром на інтереси й очікування бізнесу та інвесторів.

Оподаткування доходів від продажу власної сільгосппродукції

Відповідно до Податкового Кодексу України доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, не включаються до загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку. Власна сільгосппродукція, це та, яка вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках для ведення:

·          садівництва або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) або для індивідуального дачного будівництва;

·          особистого селянського господарства або земельні частки (паї), виділені в натурі, сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари.

Водночас, якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 гектари, доход від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

19 КВІТНЯ ЗАКІНЧУЄТЬСЯ СТРОК СПЛАТИ АВАНСОВИХ ВНЕСКІВ ПЛАТНИКАМИ ЄДИНОГО ПОДАТКУ І ТА ІІ ГРУП ЗА КВІТЕНЬ 2013 РОКУ

Авансові внески для фізичних осіб–підприємців - платників єдиного податку першої і другої груп нараховуються органами державної податкової служби. Підставою для нарахування авансових внесків є заява платника щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заява щодо періоду щорічної відпустки та/або заява щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

Платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Нагадуємо, якщо останній день сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, то Податковим кодексом України не передбачено перенесення термінів сплати.

Отже, враховуючи що 20 число припадає на вихідний день, то термін сплати авансових внесків за квітень поточного року закінчується 19 квітня.

Щоб уникнути штрафних санкцій подбайте про своєчасність сплати платежів.

Термін зберігання електронних квитанцій - 3 роки

Платники податків, які звітують до органу ДПС в електронному вигляді, повинні подати декларацію не пізніше закінчення останньої години дня, у якому минає граничний термін подання звітності.

Нагадуємо, що органи ДПС приймають податкову звітність з 9.00 до 18.00 щоденно, крім вихідних, святкових і неробочих днів. При цьому, в останній день граничного строку подання податкової звітності в електронній формі звітність приймається до останньої години. Тобто, до 24.00 дня, у якому спливає такий граничний строк.

У разі отримання звітності в електронному вигляді орган ДПС надсилає платнику дві квитанції. Перша - є підтвердженням того, що податкові документи передано до органу ДПС. Друга - є підтвердженням прийняття документів платника до бази даних ДПС в електронному вигляді у текстовому форматі.

Звертаємо вашу увагу на те, що отримані платником електронні квитанції повинні зберігатися протягом 1095 днів з дня подання податкової звітності.

Декларація з податку на додану вартість за березень подається за новою формою

Наказом Міністерства фінансів України від 17.12.2012 №1342 були внесені зміни щодо форм податкової звітності з податку на додану вартість.  Наказ набрав чинності з 5 лютого 2013 року.

Податкова звітність з податку на додану вартість за новими формами, вперше подається:

·          за березень 2013 року - платниками податку, у яких податковий період дорівнює календарному місяцю; останнім днем подання декларації буде 22 квітня 2013 року,

·          за І квартал 2013 року - платниками податку, у яких податковий період дорівнює календарному кварталу, останнім днем подання декларації буде 13 травня 2013 року.

17 квітня 2013

ОДПІ ВМРРЗГ, користувач 1ua
ВМРРЗГ ОДПІ
Тема: Податкова інформує

Все що треба знати про Деклараційну кампанію 2013

Нещодавно в приміщенні Миргородської ОДПІ відбулося засідання «круглого столу» на якому були присутні представники громадських організацій, правоохоронних органів, малого та середнього бізнесу. Основним питанням, яке розглядалося під час зустрічі було: «Все, що треба знати про Деклараційну кампанію 2013».

Відкриваючи засідання «круглого столу» Наталія Молочко, в.о. начальника Миргородської ОДПІ, повідомила присутнім про роботу податкових органів у напрямку перетворення з фіскального органу на сервісну службу. За її словами: «Однією з головних подій минулого року стало відкриття Центру обслуговування платників податків. Послугами якого вже у 2013 році скористалося більше тисячі громадян».

Зкрема наголошено, що під час деклараційної кампанії податківці працюють за спеціальним режимом роботи, а саме щодня (крім неділі) з 8 год. до 20 год. в суботу до 16.00 год. З початком деклараційної кампанії громадяни можуть отримати консультацію контакт-центрі Інформаційно-довідкового департаменту ДПС щодня з 8 год. до 20 год. (крім суботи та неділі) за номером 0-800-501-007, а також безпосередньо у податковій інспекції та з’ясувати усі незрозумілі питання стосовно порядку заповнення та подання декларації.

Виконуюча обов’язки начальника податкової інспекції нагадала, що зараз, можна подати декларацію про доходи в Центрі обслуговування платників податків спокійно і без черг.

Завдяки новим сервісам громадяни можуть подати декларацію не відвідуючи податкову через мережу Інтернет. Фахівці нададуть кваліфіковану консультацію як це зробити. Перш за все, необхідно отримати електронні ключі, які зараз надаються безкоштовно.

Запевнила, що податкова служба і надалі покращуватиме роботу Центрів обслуговування платників податків, які повинні стати помічниками підприємцям у веденні бізнесу.

ПЕРЕВАГИ  ЕЛЕКТРОННОГО ЗВІТУВАННЯ

Податковим кодексом передбачено, що податкова декларація подається за вибором платника податків (крім тих, які належать до  великих та середніх підприємств і які відповідно до п.49.4 ст.49 Кодексу подають податкові декларації до органу державної податкової служби в електронній формі з дотриманням умови реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством) в один із таких способів:

  -особисто або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом про вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Кодексом не передбачено інших особливостей щодо способів подання платниками податків, зокрема фізичними особами – громадянами, податкових декларацій, а саме річної декларації про майновий стан і доходи.

Основною метою впровадження системи електронного декларування є створення більш комфортних умов для платників податків.

По-перше, подання декларацій в електронній формі до органів ДПС надасть можливість платникам податків зекономити час.

По-друге, звільнить від необхідності зберігання паперової звітності протягом 3-х років.

Для подання податкових декларацій в режимі    on-line, платнику податків необхідно здійснити такі кроки:

1.Отримати електронний цифровий підпис, який безкоштовно видається  представництвом Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту державної податкової служби за адресами:

- ДПІ у м. Полтаві – м. Полтава, вул. Фрунзе ,155,к.1, щоденно з 9-00 до 20-00 години, вихідні дні –субота, неділя,

- Кременчуцька ОДПІ – м. Кременчук, вул.Жовтнева,42,к.205, понеділок –четвер з 9-00 до 20-00, п’ятниця з 9-00 до 18-45, вихідні дні –субота, неділя,

- Лубенська ОДПІ –м. Лубни, вул. Ярослава Мудрого,21, Центр обслуговування платників податків Лубенської ОДПІ, секція №4, понеділок –четвер з 9-00 до 20-00, п’ятниця з 9-00 до 18-45, вихідні дні –субота, неділя.

2. Завантажити  з сайта Акредитованого центру сертифікації ключів програмне забезпечення – « Програмний комплекс користувача ЦСК». Встановити програмне забезпечення на персональному комп’ютері та виконати необхідні налаштування допоможе інструкція користувача. 

На сьогодні  податкову звітність  в регіоні в електронному вигляді  подають понад 400  платників.

ПРАВО НА ДОСТУП ДО ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ-ГАРАНТІЯ СТАНОВЛЕННЯ ДЕМОКРАТИЧНОГО СУСПІЛЬСТВА

Конвенція  Ради Європи гарантує як фізичним , так і юридичним особам право на доступ до офіційних документів , що є у володінні публічних органів.    

До переліку публічних органів включено центральний уряд та адміністрацію на національному , регіональному і місцевому рівнях, законодавчі органи та судову владу, а також суб’єктів приватного права при здійсненні ними управлінських функцій у разі делегування таких повноважень з боку владних суб’єктів . Згідно з Конвенцією Ради Європи під офіційними документами слід розуміти будь –яку інформацію, зафіксовану в будь-якій формі ,сформовану, отриману чи таку , що знаходиться у розпорядженні органів державної влади.

Основою правового регулювання права на інформацію в Україні є Конституція України, конституційні гарантії такого права закріплено у статтях 32,34,40, та 50. Право на доступ до інформації є конституційним правом людини, яке передбачено і гарантовано ст. 34 Конституції України, а саме: право кожного на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб на свій вибір.

З метою забезпечення прозорості та відкритості суб’єктів владних повноважень, створення механізмів реалізації права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, та інформації, що становить суспільний інтерес, прийнято Закон про доступ до публічної інформації, Закон про інформацію у новій редакції, які набрали чинності з 10.05.2011р.

Відповідно до ст.5 цього Закону кожен має право на інформацію, що передбачає можливість вільного одержання ,використання ,поширення, зберігання та захисту інформації, необхідної для реалізації своїх прав, свобод і законних інтересів. Реалізація цього права не повинна порушувати громадські, політичні, економічні, соціальні, духовні, екологічні та інші права, свободи і законні інтереси інших громадян, права та інтереси юридичних осіб.

Преамбулою Закону про доступ до публічної інформації передбачено, що цей Закон визначає порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом, та  інформації, що становить суспільний інтерес.

Статтею 4 цього Закону визначено, що доступ до публічної інформації відповідно до цього Закону здійснюється на принципах прозорості та відкритості діяльності суб’єктів владних повноважень, вільного отримання та поширення інформації, крім обмежень, установлених законом, рівноправності незалежно від ознак раси, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного і соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак.

Миргородською державною податковою інспекцією створені всі умови для реалізації особами права на доступ до публічної інформації . За перший квартал поточного року до податкового органу  надійшов  1 запит на  інформацію від фізичної особи.

Отримати публічну податкову інформацію може кожен бажаючий, надіславши листа-запита за адресою: Миргородська ОДПІ, вул. Кашинського, 26, м.Миргород, 37600 (на конверті вказувати «Публічна інформація»); або на електронну адресу: modpi_pub_inf@ukr.net чи зателефонувавши на номер (05355) 5-21-60 у робочий час: з понеділка по п'ятницю з 09.00 до 13.00 та з 14.00 по 18.15; у п'ятницю  з 09.00 до 13.00 та з 14.00 по 17.00.

ЗВЕРНЕННЯМ ГРОМАДЯН – НАЛЕЖНУ УВАГУ

З метою удосконалення роботи по зверненнях громадян податківцями проводиться системна робота із забезпечення реалізації громадянами конституційного права на звернення, забезпечується оперативне вирішення проблемних питань та задоволення законних вимог заявників, упередження порушення конституційних прав та запобігання повторних звернень.

Так, за період січень - березень поточного року до Миргородської ОДПІ надійшло 8 письмових звернень від громадян , під час особистого прийому розглянуто 3 усних звернень громадян.

Серед основних питань, з якими звертались громадяни у письмових зверненнях,  це повідомлення про ухилення платників від сплати податків.

Всі звернення розглянуті в терміни та з урахуванням вимог Закону України «Про звернення громадян», питання вирішені по суті та відповідно до чинного законодавства, надані письмові та усні роз’яснення.

Право на звернення до державних органів та їх посадових осіб – є одним із найважливіших прав людини. Тож у Миргородській ОДПІ, згідно із затвердженим графіком в установлені дні та години, проводяться особисті прийоми громадян посадовими особами інспекції з питань, що входять до компетенції органів державної податкової служби.

Попередній запис на особистий прийом до керівництва здійснюється у робочі дні безпосередньо в Центрі обслуговування платників податків або за телефоном 5-21-60.

До завершення деклараційної кампанії залишилося 20 днів

Миргородська об’єднана державна податкова інспекція нагадує громадянам про необхідність задекларувати свої доходи, отримані протягом минулого року - до 1 травня 2013 року.

Декларацію потрібно подати до податкової інспекції за місцем реєстрації платника. Для зручності громадян з цього року запроваджено новий сервіс, який дає змогу заповнювати декларацію в електронному вигляді. Для цього платнику достатньо мати ключ цифрового підпису та відповідне програмне забезпечення, які надаються безкоштовно. Також можна скористатися послугами пошти, але варто пам’ятати, що декларацію поштовим відправленням слід надсилати не пізніше 20 квітня 2013 року.

У разі виникнення будь-яких запитань щодо декларування платники можуть звернутися за роз’ясненням безпосередньо до Центру обслуговування платників податків або за телефонами Миргородської ОДПІ 5-50-59, 5-53-38, 5-21-60, 5-26-65 та  кол-центру Міндоходів 0-800-501-007.

КВАРТАЛЬНА ДЕКЛАРАЦІЯ З ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК НЕ ПОДАЄТЬСЯ

Законом України від 05.07.2012р. №5083–VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв’язку з проведенням адміністративної реформи в Україні» удосконалено процедуру адміністрування податку на прибуток.

Зокрема, з 1 січня 2013 року новостворені платники податку на прибуток ( які зареєстровані протягом 2013 року), неприбуткові установи, організації та платники, у яких доходи, що враховувались при визначенні об’єкта оподаткування, за звітний 2012 рік не перевищують 10 мільйонів гривень, не подають до органів державної податкової служби податкову декларацію за календарний квартал, півріччя та дев’ять місяців.

  Такі платники, відповідно до Податкового кодексу, річну податкову декларацію подають  протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного  року. Податок на прибуток сплачуватимуть  на підставі річної податкової декларації за 2013 рік

Підбито підсумки роботи  Миргородських податківців за І квартал поточного року

Про результати проведеної роботи податківцями Миргородської ОДПІ по забезпеченню надходжень до бюджетів усіх рівнів за І квартал 2013 року говорилось на  нараді у керівника, яка відбулась нещодавно в  приміщенні головного офісу.

До обговорення доповіді, начальника відділу прогнозування, аналізу, обліку та звітності Бондаренка І.О. долучились заступники начальника Миргородської ОДПІ - начальники В.Багачанського і Шишацького відділень Людмила Журавель та Володимир Сліпець, які проаналізували виконання планових надходжень за І квартал поточного року до місцевого та державного бюджетів у підпорядкованій території.

В ході наради було накреслено подальший план роботи інспекції по подоланню наявних недоліків у роботі та забезпеченню виконання завдань квітня місяця поточного року.

Велику увагу було приділено Деклараційній кампанії 2013 та проведення її на належному рівні. Запропоновано зосередити увагу громадян на обов’язковій подачі декларації та можливість її подання в електронному вигляді.

Платників податків і надалі повідомляти через ЗМІ та різноманітні заходи, які проводяться податківцями про створені податковою службою різноманітні сервіси серед яких можливість отримання безкоштовних цифрових підписів для подання звітності в електронному вигляді, а також про впровадження з 1 липня цього року обов’язкового подання звітності РРО з контрольною стрічкою в електронній формі.

Підсумок наради підбив начальник інспекції Олександр Зайченко. За його словами: «Головне завдання податківців – наповнення бюджетів всіх рівнів, а шлях до успішного виконання цього завдання – партнерські відносини з бізнесом».

 

10 квітня 2013


1


  Закрити  
  Закрити